Haberler

Haberler, duyurular, etkinlikler ve daha fazlası.

Ana sayfa
7 dakikalık okuma

2024 YILI UİK GENÇ BİLİM İNSANI TEŞVİK ÖDÜLÜ DUYURUSU

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği, Yönetim Kurulu’nun 14 Temmuz 2017 tarih ve 85 sayılı kararı ile, Uluslararası İlişkiler alanında bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan ve gelecek vadeden genç bilim insanlarının tespit edilmesi, gelişimlerinin desteklenmesi ve alanda tanınmalarının sağlanması amacıyla UİK Genç Bilim İnsanı Teşvik Ödülü ihdas edilmesine karar vermiştir.
6 dakikalık okuma

2024 YILI DOKTORA TEZİ TEŞVİK ÖDÜLÜ DUYURUSU

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği, Yönetim Kurulu’nun 14 Temmuz 2017 tarih ve 85 sayılı kararı ile, Uluslararası İlişkiler alanında bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan ve gelecek vadeden genç bilim insanlarının tespit edilmesi, gelişimlerinin desteklenmesi ve alanda tanınmalarının sağlanması amacıyla UİK Genç Bilim İnsanı Teşvik Ödülü ihdas edilmesine karar vermiştir.
2 dakikalık okuma

“Demokratik Değerleri Güçlendirmek; Türk-Amerikan İlişkilerinde Enformasyon Doğrulama”, 19-21 Ekim 2023 – Karadeniz Teknik Üniversitesi

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından ABD Büyükelçiliği ve Global Academy destekleriyle “Make Information True Again” (MITA) projesi kapsamında 19-21 Ekim 2023 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde “Demokratik Değerleri Güçlendirmek; Türk-Amerikan İlişkilerinde Enformasyon Doğrulama” konulu öğrenci çalıştayı gerçekleştirilmiştir.
Dış Politika Akademisi
1 dakikalık okuma

VI. Dış Politika Akademisi, 13-15 Nisan 2023 tarihlerinde gerçekleşti

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK) tarafından 2015’ten bu yana düzenlenen “Dış Politika Akademisi” başlıklı eğitim ve sertifika programının altıncısı, "Türk Dış Politikasının Yüzyılı" temasıyla, 13-15 Nisan 2023’te İstanbul’da T.C. Dışişleri Bakanlığı, Global Academy ve Uluslararası İlişkiler Dergisi’nin destekleriyle gerçekleştirildi. VI. Dış Politika Akademisi UİK'in en geniş katılımlı akademisi oldu.
1 dakikalık okuma

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği Sekizinci Olağan Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği’nin (UİK) 8. Genel Kurul Toplantısı, dernek üyelerinin katılımıyla 15 Nisan 2023 tarihinde Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan genel kurulda, Mitat Çelikpala, İnan Rüma ve Sezen Kaya-Sönmez’den oluşan Divan Heyeti’nin seçilmesinin ardından ilk olarak gündem oylanarak kabul edildi. Geçmiş dönem UİK Yönetim Kurulu adına Prof. Dr. Mustafa Aydın’ın dönem çalışmalarını anlatan raporunun ardından Yönetim Kurulu, geçmiş dönem UİK Denetleme Kurulu adına Prof. Dr. Ayça Ergun’un raporunun ardından da Denetleme Kurulu oy birliğiyle ibra edildi.
Dış Politika Akademisi
1 dakikalık okuma

VI. Dış Politika Akademisi

2015 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen “Dış Politika Akademisi” programı bu yıl Global Akademi ve Uluslararası İlişkiler Konseyi (UİK) işbirliği ile Kadir Has Üniversitesi ve T.C. Dışişleri Bakanlığı katkılarıyla 13-14 Nisan 2023’te yüz yüze ve seminer formatında geniş katılımlı olarak gerçekleştirilecektir.
1 dakikalık okuma

Uluslararası İlişkiler Konseyi Uzaktan Eğitime Destek Veriyor

Uluslararası İlişkiler Konseyi Uzaktan Eğitime Destek Veriyor
Toplantılar
1 dakikalık okuma

"Yeşil Mutabakat ve Türkiye’nin Enerji Gündemi" paneli Bodrum Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK) ve Bodrum Belediyesi işbirliği ile Bodrum’da Yeşil Mutabakat ve Türkiye’nin Enerji Gündemi konulu bir panel gerçekleştirildi.
Toplantılar
2 dakikalık okuma

“Türk Dış Politikasının Güvenlik Gündemi” çalıştayı TOBB-ETÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü işbirliğiyle “Türk Dış Politikasının Güvenlik Gündemi” çalıştayı 6 Kasım 2021’de Bodrum’da gerçekleştirildi.
Toplantılar
1 dakikalık okuma

‘‘Turkey as a partner or challenge for European security’’ araştırma seminerlerinin üçüncüsü yapıldı

Uluslararası İlişkiler Konseyi (UİK), Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (CIES) ve Atina Panteion Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IIR) ortaklığıyla hazırlanan ve Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) Center for Applied Turkey Studies (CATS) iş birliği ve desteğiyle devam eden proje çerçevesinde yapılan araştırma seminerlerinin üçüncüsü, 16 Haziran tarihinde kamuoyuna açık olarak gerçekleştirildi.
Toplantılar
2 dakikalık okuma

“Turkey as a Partner and Challenge for European Security” araştırma seminerlerinin ikincisi yapıldı.

Uluslararası İlişkiler Konseyi (UİK), Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (CIES) ve Atina Panteion Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IIR) ortaklığında gerçekleştirilen ve Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) Center for Applied Turkey Studies (CATS) desteğiyle devam eden proje çerçevesinde hazırlanan politika notlarının sunumları devam ediyor.
Toplantılar
2 dakikalık okuma

“Turkey as a Partner and Challenge for European Security” Başladı

Uluslararası İlişkiler Konseyi genel koordinatörlüğünde Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (CIES) ile Atina Panteion Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IIR) ortaklığıyla hazırlanan ve Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) Center for Applied Turkey Studies (CATS) tarafından desteklenen proje Temmuz 2020’de başladı. Projenin yürütücülüğünü Prof. Dr. Mustafa Aydın (UİK), Prof. Dr. Dimitrios Triantaphyllou (CIES) ve Dr. Constantinos Filis (IIR) yapıyorlar.

NATO 2030 at Brussels Forum

We are happy to announce that ΝΑΤΟ has chosen the International Relations Council of Turkey as the organization’s official "Ambassador" in Turkey for the "NATO 2030 at Brussels" Forum event.

The Riga Conference / 12-13 Kasım 2020

2006 yılından beri Atlantik'in iki tarafındaki politikacıları, akademisyenleri ve iş dünyası liderlerini ortaya çıkan küresel sorunları ve ortak zorlukları konuşmak üzere bir araya getiren Riga Konferansı bu sene 12-13 Kasım 2020’de çevrimiçi olarak düzenleniyor. Çevrimiçi olarak düzenlenecek Riga Konferansına kayıt yaptırmak için lütfen tıklayınız.
UİK Kongresi
1 dakikalık okuma

IX. Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi Kongresi İptal Edildi

Değerli Katılımcılar, Uluslararası İlişkiler Konseyi Yönetim Kurulu’nun 14 Temmuz 2020 tarih ve 107 no’lu kararı ile COVID-19 salgınının yarattığı belirsizlik nedeniyle, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenmesi planlanan Dokuzuncu Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi Kongresi’nin 17-20 Eylül 2020 tarihlerinde gerçekleştirilmesi imkân dahilinde olmadığı için iptal edilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir.
SECOP Projesi
5 dakikalık okuma

SECOP Projesi İkinci Toplantısı Mersin’de Gerçekleştirildi

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK) tarafından Mayıs 2019 ile Kasım 2020 arasında gerçekleştirilmekte olan “SECOP: İş Birliği Yoluyla Güvenlik Projesi” kapsamında ikinci toplantı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliği ve desteğiyle “Batı ile Doğu Arasında Türkiye: Siyaset, Ekonomi ve Dış Politika” başlığıyla 4 Mart 2020’de Mersin’de gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Kadir Has Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Aydın’ın yürüttüğü konferansın konuşmacıları TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu, gazeteciler Soli Özel ve Gazeteci Murat Yetkin ile Kadir Has Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sinem Akgül Açıkmeşe idi.
Toplantılar
1 dakikalık okuma

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği Yedinci Olağan Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği’nin (UİK) 7. Genel Kurul Toplantısı, dernek üyelerinin katılımıyla 15.02.2020 tarihinde Altınbaş Üniversitesi Gayrettepe Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan genel kurulda, Mitat Çelikpala, Fulya Ereker ve Şükriye Gökçe Gezer’den oluşan Divan Heyeti’nin seçilmesinin ardından ilk olarak gündem oylanarak kabul edildi. Geçmiş dönem UİK Yönetim Kurulu adına Prof. Dr. Mustafa Aydın’ın dönem çalışmalarını anlatan raporunun ardından Yönetim Kurulu, geçmiş dönem UİK Denetleme Kurulu adına Doç Dr. Ayça Ergun’un raporunun ardından da Denetleme Kurulu oy birliğiyle ibra edildi.
Güvenlik Akademisi
1 dakikalık okuma

UİK 14. Güvenlik Akademisi Ilgaz'da Yapıldı

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından 2008’den bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen "UİK Güvenlik Akademisi"nin on dördüncüsü bu yıl, 18-22 Aralık 2019 tarihlerinde Ferko Ilgaz Mountain Resort Otel’de yapıldı.

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği NATO Çalışma Toplantısı Brüksel’de Yapıldı

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği’nin, NATO Kamu Diplomasisi Birimi desteğiyle gerçekleştirdiği NATO ziyareti ve bilgilendirme toplantısı 11 Aralık 2019 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirildi.Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 12 akademisyenin katılımıyla NATO Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen bir günlük program kapsamında katılımcılar, üst düzey NATO yetkilileriyle bir araya geldi. NATO Savunma Kapasiteleri Birimi Başkanı Julien Kita, Yeni Gelişen Güvenlik Tehditleri Bölümü’nün Siber Güvenlik Birimi Başkan Yardımcısı Chelsey Slack, Rusya ve Ukrayna İlişkileri Biriminden Metin Paksoy ve NATO Operasyonlar ve Görevler Birimi A Seksiyonu Başkanı Michel Soula’dan brifing alan heyet, ayrıca Kamu Diplomasisi’nden Sorumlu NATO Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Tacan İldem ve Türkiye’nin NATO Daimî Temsilcisi Büyükelçi Başat Öztürk ile de bir araya gelerek, görüş alış verişinde bulundu.

The Riga Conference / 11-12 Ekim 2019

2006 yılından beri Atlantik'in iki tarafındaki politikacıları, akademisyenleri ve iş dünyası liderlerini ortaya çıkan küresel sorunları ve ortak zorlukları konuşmak üzere bir araya getiren Riga Konferansı bu sene 11-12 Ekim 2019'da Riga'nın Litvanya Ulusal kütüphanesi'nde düzenleniyor.
SECOP Projesi
2 dakikalık okuma

SECOP: İş Birliği Yoluyla Güvenlik Projesi ilk toplantısı Trabzon'da düzenlendi

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK) tarafından Mayıs 2019 ile Kasım 2020 arasında gerçekleştirilecek SECOP: İş Birliği Yoluyla Güvenlik Projesi,Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri-NATO güvenlik ilişkilerini incelemek, ilgili konularda toplantılar gerçekleştirmek ve konuya yönelik kamuoyu bilgilendirme çalışmaları yapmak arttırmak amacıyla başlatılmıştır. ABD Ankara Büyükelçiliği tarafından desteklenen Proje kapsamında Türkiye’de beş farklı şehirde “Transatlantik Güvenlik İlişkileri ve Türkiye” başlıklı toplantılar düzenlenecek, üniversite öğrencilerine yönelik uygulamalı eğitim programları ile güvenlik ve transatlantik ilişkiler konularında bilgi sahibi olmaları sağlanacak ve konunun uzmanlarıyla gerçekleştirilecek video-röportajlar, yine Konsey tarafından hazırlanmakta olan, Güvenlik Portalı bünyesinde kamuoyunun ilgisine sunulacaktır.
Duyurular
2 dakikalık okuma

Güvenlik Portalı Yayında!

Uluslararası güvenlik ile ilgili çalışmaları içeren bir veri tabanı olan Güvenlik Portalı, Uluslararası İlişkiler Konseyi (UİK) bünyesinde Başkent Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan Güvenlik Portalı, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü tarafından desteklenmektedir.
SECOP Projesi
1 dakikalık okuma

SECOP Projesi Hakkında Bilgilendirme Yazısı

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK) tarafından Mayıs 2019 ile Temmuz 2021 arasında gerçekleştirilecek olan “İş Birliği Yoluyla Güvenlik Projesi”, Türkiye-NATO-Amerika Birleşik Devletleri üçgenininde güvenlik ilişkilerinin şekillenmesini incelemek, ilgili konularda yapılacak akademik toplantılar ile bilgi geliştirme ve aktarma çalışmaları yapmak, güvenlik alanına ilgi duyan lisansüstü öğrencilerle konuya yönelik kavrayış artırıcı simülasyon ve çalıştaylar gerçekleştirmek ve ilgili konularda uzman ve akademisyenlerle kamuoyunu bilgilendirici kısa video-analizler hazırlamayı hedeflemektedir. “Security Through Cooperation; Turkey-US-NATO Triangle” (Project No: S-TU-150-19-GR-029) projesi Federal Hibe Destekleri kapsamında ABD Ankara Büyükelçiliği tarafından desteklenmektedir.
Güvenlik Akademisi
3 dakikalık okuma

XIV. Güvenlik Akademisi

Uluslararası İlişkiler Konseyi’nce 2008’den bu yana düzenlenen UİK GÜVENLİK AKADEMİSİ bu yıl 18-22 Aralık 2019 tarihlerinde Ferko Ilgaz Mountain Resort Otel’de gerçekleştirilecektir. Güvenlik Akademisi, alanında uzman araştırmacılar ile Türkiye’nin güvenlik politikası oluşum sürecinde etkili kurumların temsilcilerinin sunuşları, panelleri, güvenlik temalı simülasyonlar ve görsel eğitim metodu çerçevesinde film gösterimlerini kapsamaktadır.
UİK Kongresi
1 dakikalık okuma

Dokuzuncu Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi Kongresi

Dokuzuncu Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi Kongresi 30 Nisan-3 Mayıs 2020'de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ortaklığında Çanakkale'de düzenlenecek. Takvimlerinize şimdiden işaretlemenizi dileriz.

2019 Uluslararası Komşuluk Sempozyumu

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği'nin de katkıda bulunduğu 2019 Uluslararası Komşuluk Sempozyumu, 18-23 Haziran 2019 tarihlerinde Ukrayna'nın Odesa kentinde düzenlendi.

100. Yılında Uluslararası İlişkiler Öğretisi Çalıştayı

İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi, Tarih Vakfı ve Uluslararası İlişkiler Konseyi işbirliğiyle “100. Yılında Uluslararası İlişkiler Öğretisi Çalıştayı” 24 Mayıs 2019 tarihinde düzenlendi. Etkinlikte "Tarihi Arka Plan ve Disiplinin Doğuşu", "Soğuk Savaş ve Realizm", "Yeni Gerçekler, Yeni Fikirler ve Yeni Teoriler" ve "21.yy'da Uluslararası İlişkiler" başlıklı oturumlar yapıldı.
Dış Politika Akademisi
4 dakikalık okuma

V. Dış Politika Akademisi 9-12 Mayıs 2019 tarihlerinde düzenlendi

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK) tarafından 2015’ten bu yana düzenlenen “Dış Politika Akademisi” başlıklı eğitim ve sertifika programının beşincisi 9-12 Mayıs 2019’da Eskişehir’de T.C. Dışişleri Bakanlığı, Anadolu Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi ve İstanbul Politikalar Merkezi'nin destekleriyle gerçekleştirildi. V. Dış Politika Akademisi UİK'in en geniş katılımlı akademisi oldu.

A Debate on Regional Order in The Levant

A Debate on Regional Order in The Levant Çalıştayı UİK, Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi ve Kondrad Adenauer Stiftung işbirliğiyle 25 Nisan 2019'da Kadir Has Üniversitesi Galata Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Uluslararası İlişkiler Konseyi ISA Panelleri ve Resepsiyonu

Uluslararası İlişkiler Konseyi, “ortak kuruluş”olduğu International Studies Association ISA’nın bu yıl 27-30 Mart tarihleri arasında Kanada’nın Toronto şehrinde gerçekleştireceği altmışıncı yıllık kongresinde iki panele ev sahipliği yapacak.

Dış Politika Konferans Serisi-II: İran ve Ortadoğu Politikaları

Dış Politika Konferansları’nın ikincisi 26 Şubat 2019 Salı günü saat 16.00’da Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü Galata Salonu’nda Doç. Dr. Salih Bıçakcı’nın moderatörlüğünde, Brooking Institute’den Ali Fethollah-Nejad’ın katılımıyla İran ve Ortadoğu Politikaları konusu ile gerçekleştirildi.

UİK, Türk-Yunan Forumu Türkiye Koordinatörlüğünü üstlendi

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, sorunlu konuların resmi temaslar dışında, her iki ülkede etkinliği olan bireyler arasında görüşülerek, olası çözüm önerilerinin iki ülke yönetimlerine iletilmesi ve iki ülke ilişkilerinde sorunlar yaşandığı ve resmi düzeyde temasların zayıfladığı dönemlerde ilişkileri sürdürmek amaçlarıyla 1998’de oluşturulan Türk-Yunan Forumu’nun Türkiye Koordinatörlüğü’nü Mayıs 2018’den itibaren Uluslararası İlişkiler Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın üstlendi.
Güvenlik Akademisi
1 dakikalık okuma

Güvenlik Akademisi 10. yılını kutladı

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından 2008’den bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen "UİK Güvenlik Akademisi"nin on üçüncüsü bu yıl, 19-23 Aralık 2018 tarihlerinde Ferko Ilgaz Mountain Resort Otel’de yapıldı.
Duyurular
2 dakikalık okuma

Türkiye Barışı Koruma Veri Tabanı (TÜBAKOV)

Türkiye Barışı Koruma Veri Tabanı (TÜBAKOV), Uluslararası İlişkiler Konseyi (UİK) ev sahipliğinde 3 Mayıs 2018 tarihinden itibaren kullanıma açılan, Türkiye’nin katıldığı uluslararası barış harekâtlarının ve misyonlarının web temelli incelenmesine olanak sağlayan bir veri setidir.

Dış Politika Konferans Serisi-I: Rise of Extreme Right and Foreign Policy

Uluslararası İlişkiler Konseyi (UİK) Derneği, İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ve Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü işbirliğinde "Dış Politika Konferans Serisi"ni hayata geçiriyor.
Güvenlik Akademisi
3 dakikalık okuma

Güvenlik Akademisi XIII

Uluslararası İlişkiler Konseyi’nce 2008’den bu yana düzenlenen UİK GÜVENLİK AKADEMİSİ bu yıl 19-23 Aralık 2018 tarihlerinde Ferko Ilgaz Mountain Resort Otel’de gerçekleştirilecektir. Güvenlik Akademisi, alanında uzman araştırmacılar ile Türkiye’nin güvenlik politikası oluşum sürecinde etkili kurumların temsilcilerinin sunuşları, panelleri, güvenlik temalı simülasyonlar ve görsel eğitim metodu çerçevesinde film gösterimlerini kapsamaktadır.
Dış Politika Akademisi
3 dakikalık okuma

Dış Politika Akademisi IV

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK) tarafından 2015’ten bu yana düzenlenen “Dış Politika Akademisi” başlıklı eğitim ve sertifika programının dördüncüsü, 11-14 Ekim 2018’de Kapadokya Sühan Otel’de gerçekleştirilecektir. T.C. Dışişleri Bakanlığı, Kapadokya Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi, Nişantaşı Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi destekleriyle düzenlenecek “Dış Politika Akademisi”, Türkiye’nin uluslararası ilişkileri ile ilgilenenler ile dış politika yapımında etkili aktörler ve konuyu akademik düzeyde araştıran uzmanları bir araya getirerek, ilgili alanda kuram ve pratik ilişkisinin kurulduğu akademik ve mesleki bir eğitim fırsatı sunmayı hedeflemektedir.

Kavram Avcıları: Yeni Başlayanlar için Video Serisi

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi (Center for Turkish Studies | CTRS) ve Uluslararası İlişkiler Konseyi (UİK) Derneği, NATO Kamu Diplomasisi Birimi katkıalrıyla Uluslararası İlişkiler ve güvenlik alanındaki temel kavramlara dair bilgi eksikliğinin giderilmesi amacıyla "Kavram Avcıları: Yeni Başlayanlar için Video Serisi" başlıklı bir projeyi hayata geçirmiştir.

Atlantik İttifakı ve Türkiye: Gelecekten Beklentiler

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi (CIES), NATO-Türkiye ilişkilerinin mevcut durumu ve evrimini araştırmayı amaçlayan, “Atlantik İttifakı ve Türkiye: Gelecekten Beklentiler” başlıklı yeni bir girişim başlatmıştır.
UİK Kongresi
4 dakikalık okuma

Sekizinci Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi Kongresi

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından iki yılda bir düzenlenen Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi Kongresi bu yıl 3-6 Mayıs 2018 tarihlerinde Antalya Bilim Üniversitesi işbirliğiyle Jacaranda Side Otel’de gerçekleştirilecektir.
Güvenlik Akademisi
2 dakikalık okuma

Güvenlik Akademisi XII

Uluslararası İlişkiler Konseyi’nce 2008’den bu yana düzenlenen UİK GÜVENLİK AKADEMİSİ bu yıl 20-24 Aralık 2017 tarihlerinde Ferko Ilgaz Mountain Resort Otel’de gerçekleştirilecektir. Güvenlik Akademisi, alanında uzman araştırmacılar ile Türkiye’nin güvenlik politikası oluşum sürecinde etkili kurumların temsilcilerinin sunuşları, panelleri, güvenlik temalı simülasyonlar ve görsel eğitim metodu çerçevesinde film gösterimlerini kapsamaktadır.
Dış Politika Akademisi
2 dakikalık okuma

Dış Politika Akademisi III

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK) tarafından dış politika yapım sürecine dair kuramsal ve pratik konuları içeren “Dış Politika Akademisi” başlıklı eğitim programının üçüncüsü, 11-14 Mayıs 2017’de Büyük Abant Oteli’nde gerçekleştirilecektir. T.C. Dışişleri Bakanlığı, Kadir Has Üniversitesi ve Nişantaşı Üniversitesi destekleriyle düzenlenecek Dış Politika Akademisi, Türkiye’de dış politika yapımında etkili aktörler ile konuyu akademik düzeyde araştıran uzmanları bir araya getirerek, teori ve pratik ilişkisinin kurulduğu akademik ve mesleki bir eğitim fırsatı sunmayı hedeflemektedir.

Uluslararası Komşuluk Sempozyumu, Odessa

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi (Center for International and European Studies - CIES) tarafından 13-18 Haziran 2017 tarihleri arasında Odessa’da düzenlenecek 7. Uluslararası Komşuluk Sempozyumu'nun ortakları arasında yer alıyor. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen sempozyum için bu yılın teması, “Doğu Komşuları ve Akdeniz’de Değişim Yaratıcıları” olacak.
Güvenlik Akademisi
2 dakikalık okuma

Güvenlik Akademisi XI

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından 2008 yılından bu yana düzenlenen Güvenlik Akademisi’nin on birincisi 14-18 Aralık 2016 tarihlerinde The Green Park Kartepe Resort Hotel’de gerçekleştirilecektir. Güvenlik Akademisi, alanda uzman araştırmacılar ile Türkiye’nin güvenlik politikası oluşum sürecinde etkili kurumların temsilcilerinin sunuşları, panelleri, güvenlik temalı simülasyonları ve görsel eğitim metodu çerçevesinde film gösterimlerini kapsamaktadır.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

Türkiye’de Uluslararası İlişkiler Akademisyenleri ve Alana Yönelik Yaklaşımları Üzerine Bir İnceleme: TRIP 2014 Sonuçları

Uluslararası İlişkiler (Uİ) disiplininin sınırları, özerk karakteri, diğer disiplinler ve dış politika uygulayıcıları ile etkileşimi gibi meseleler, Uİ literatüründe sıkça tartışılan araştırma konuları olmalarına karşın, bu konularda yapılan ampirik çalışmalar görece yetersizdir. Bu tartışmalara katkı sağlamak ve Türkiye’deki Uİ çalışmalarının gelişimini, mevcut durumunu, temel özelliklerini, küresel Uİ disiplini içerisindeki konumunu ve alanda çalışanların küresel, bölgesel ve ulusal gündemdeki temel meselelere ilişkin tutumlarını belirlemek için 2007 ve 2009’da Uluslararası İlişkiler Konseyi aracılığı ile ardından da 2011 ve 2014’te ABD’deki Institute for the Theory and Practice of International Relations at the College of William and Mary aracılığı ve UİK’in katkısıyla anketler yapılmıştır. Eylül 2014’te dünyada eş zamanlı olarak 31 ülkede yürütülen son çalışma kapsamında oluşan Türkiye raporu sonuçları, bu makalede 2007, 2009 ve 2011 araştırmalarıyla karşılaştırmalı olarak sunulmaktadır.
Güvenlik Akademisi
2 dakikalık okuma

Güvenlik Akademisi X

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından 2008 yılından bu yana düzenlenen Güvenlik Akademisi’nin onuncusu, 16-20 Aralık 2015 tarihlerinde The Green Park Kartepe Resort & Spa Hotel’de gerçekleştirilecektir. Bugüne kadar alanında uzman araştırmacılar/akademisyenler ile Türkiye’nin güvenlik politikalarının oluşum ve icra sürecinde etkili kurumların temsilcilerinin sunumları, güvenlik temalı simülasyonlar ile görsel eğitim metotlarını içeren eğitim programının onuncusunda Güvenlik Akademisi müdavimleri ve yeni katılımcıların bildirilerine iki farklı panelde yer verilecektir. Bu çerçevede, Onuncu Güvenlik Akademisi’nde sunum yapmak isteyenlerin aşağıda belirlenen temalardaki bildiri özetleriyle başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Kadir Has Üniversitesi 1. Uluslararası İlişkiler Konferansı

Kadir Has Üniversitesi Birinci Uluslararası İlişkiler Konferansı, 22-23 Ekim 2015 tarihleri arasında Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirilecektir. Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi'nin düzenleyici ortakları arasında yer aldığı konferansın teması “Viyana Kongresi’nin Ardından İki Yüzyıl: Uluslararası İlişkilerin Bir Disiplin Olarak Konumu ve Alternatif Dünya Görüşleri” olacaktır.
UİK Kongresi
2 dakikalık okuma

VII. Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi Kongresi

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından 2005 yılından bu yana iki yılda bir düzenlenen Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi Kongresi’nin yedincisi Yaşar Üniversitesi işbirliği, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi katkılarıyla, 28 Nisan-1 Mayıs 2016 tarihlerinde Çeşme Altın Yunus Otel’de gerçekleştirilecektir.

Beşinci Uluslararası Komşuluk Sempozyumu

Uluslararası İlişkiker Konseyi Derneği, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi (Center for International and European Studies - CIES) tarafından 23-28 Haziran 2015 tarihleri arasında Heybeliada’da düzenlenen 5. Uluslararası Komşuluk Sempozyumu'nun ortakları arasında yer aldı. Her yıl farklı bir tema çerçevesinde gerçekleştirilen sempozyumun bu yılki teması, “Doğu Komşuları ve Güney Akdeniz’de Liderlik ve Değişim” oldu.

The Future of Liberal Order and American Leadership

Uluslararası İlişkiler Konseyi (UİK) ve Uluslararası İlişkiler Kütüphanesi işbirliğiyle, 22 Haziran 2015'te Princeton Üniversitesi’nden Prof. Dr. John Ikenberry’nin misafir konuşmacı olduğu “The Future of Liberal International Order and American Leadership” başlıklı bir seminer düzenlendi. Prof. Dr. Mitat Çelikpala moderatörlüğünde Kadir Has Üniversitesi evsahipliğinde düzenlenen etkinlikte John Ikenberry ve Michael Doyle'nin editörlüğünü yaptığı ve Uluslararası İlişkiler Kütüphanesi tarafından Türkçe'ye çevrilen "Uluslararası İlişkiler Teorisinde Yeni Düşünce" (New Thinking in International Relations Theory) kitabının da tanıtımı yapıldı.

Threats at NATO’s South Eastern Flank

Atlantik Konseyi Derneği ve YATATÜRK tarafından 11-13 Mayıs 2015 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen “Genç Bakanlar Kurulu Toplantısı” bünyesinde Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK) ve Kadir Has Üniversitesi’nin de destekleriyle “Threats at NATO’s South Eastern Flank” başlıklı bir oturum düzenlendi.

Sivil Toplum Kuruluşları Liderleri için Stratejik Yönetim

Harvard Üniversitesi John F. Kennedy School of Government tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Sivil Toplum Kuruluşları Liderleri için Stratejik Yönetim” başlıklı eğitim programı 10-15 Mayıs 2015 tarihleri arasında Kadir Has Üniversitesi'nde gerçekleşti. Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği'nin düzenleyici ortak olarak yer aldığı beş günlük eğitim programı kar amacı gütmeyen hükümetdışı kuruluş yöneticilerine, örgütlerinin liderliğini güçlendirme, uzun soluklu ve sağlam ortaklıklar kurma gibi konularda gerekli perspektif ve yöntemleri kazandırmayı amaçlamaktadır.
Güvenlik Akademisi
1 dakikalık okuma

Güvenlik Akademisi - IX

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK), 2008 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirdiği Güvenlik Akademisi serilerinin dokuzuncusunu, 17-21 Aralık 2014’te The Green Park Kartepe Resorts & Spa’da gerçekleştirildi. Eğitim programı, Türkiye’de güvenlik politikası yapımında etkili aktörler ve konuyu akademik düzeyde araştıranlarla güvenlik kavramının anlamı ve 21. yüzyılda değişen çehresini kapsamlı bir şekilde tartışma imkânını katılımcılarına sundu.

Türkiye'nin Dış Politika Rolleri: Liderler, Seçkinler ve Kamuoyu

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK), 15 Ekim 2014'de 11:00-12:30 saatleri arasında Kadir Has Üniversitesi ev sahipliğinde, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Özdamar’ın ana konuşmacı olacağı “Türkiye’nin Dış Politika Rolleri: Liderler, Seçkinler ve Kamuoyu” başlıklı bir yuvarlak masa toplantısı düzenleyecektir. Toplantıda Doç. Dr. Özgür Özdamar tarafından yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen (Proje Kodu: 122K163) aynı başlıklı araştırma projesinin çıktılarının paylaşılmasının ardından açık bir tartışma/sohbet gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Dördüncü Uluslararası Komşuluk Sempozyumu

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi'nin 2010 yılından bu yana her yıl düzenlediği Uluslararası Komşuluk Sempozyumu'nun dördüncüsü 24-29 Haziran 2014 tarihlerinde Heybeliada'da düzenlendi. Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği'nin de düzenleyici ortakları arasında yer aldığı Sempozyum'un bu yılki teması, “Doğu Komşuları ve Güney Akdeniz’de Siyasal ve Sosyal Değişimin Zorluklarını Anlamak” oldu.
Duyurular
2 dakikalık okuma

Ortadoğu’da Yaşanan Kanlı Çatışmaların Son Bulması İçin Çağrı

Ortadoğu’da son günlerde şiddeti artan çatışmalar sonucu ortaya çıkan insani sorunlar ve bunlara karşılık vermede yaşanan zaafiyet Uluslararası İlişkiler Derneği Yönetim Kurulu olarak bizleri derinden üzmektedir. Bu noktadan hareketle, bölgede özellikle sivil halka yönelik siyasi, ulusal, etnik ve dini temellere dayalı yaygın ve sistematik saldırıları kınamayı bir insanlık görevi sayıyoruz.

Avrupa'nın Geleceği ve Türkiye

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde 22-25 Mayıs 2014 tarihlerinde düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde, aşırı sağ ve AB karşıtı partilerin oylarını yükseltmeleri, özellikle İngiltere gibi ülkelerin Birlik içindeki konumu, Birliğin geleceği ve aday ülkelerle ilişkiler gibi konuları yeniden tartışmaya açtı. AP'nin yeni yapısı ve Birliğin geleceğine ilişkin yürütülen bu tartışmalar kuşkusuz Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Uzun süredir akamete uğramış bulunan adaylık sürecinin AP seçimlerinden sonra nasıl bir seyir izleyeceği ise merak konusu.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

Türkiye’de Uluslararası İlişkiler Akademisyenleri Eğitim, Araştırma ve Uluslararası Politika Anketi – 2011

Türkiye'deki Uluslararası İlişkiler (Uİ) çalışmalarının gelişimini, mevcut durumunu, temel özelliklerini, küresel Uİ disiplini içerisindeki konumunu ve bu alanda çalışanların küresel, bölgesel ve ulusal gündemdeki temel meselelere ilişkin tutumlarını anlayabilmek ve açıklayabilmek amacıyla, daha önce 2007 ve 2009’da Uluslararası İlişkiler Konseyi (UİK) tarafından gerçekleştirilen anket çalışmalarını takiben, bu sefer ABD’deki Institute for the Theory and Practice of International Relations at the College of William and Mary tarafından 2004’den bu yana sürdürülen Teaching, Research and International Politics - TRIP anketiyle işbirliği yapılarak, 2011 yılında Eğitim, Araştırma ve Uluslararası Politika Anketi– 2011 gerçekleştirildi. Bu rapor, anket çalışmasının sonuçlarını küresel ve Türkiye ölçeğinde karşılaştırmalı olarak sunmayı hedeflemiştir. Raporda sonuçlar, Uİ yazınında sözü edilen dünyada Uİ alanında Batının merkez ülkelerinin teori ürettiği, diğer ülkelerin ise yerel konularda uzmanlarla veri sağladıkları bir işlevsel merkez/çevre bölünmesinin olduğu iddiasını test edecek şekilde düzenlenmiştir.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

NATO-AB İlişkileri - Sinem Akgül Açıkmeşe & Cihan Dizdaroğlu

Güvenlik Çalışmaları Serisinin onuncu kitabı, Transatlantik güvenlik tartışmalarında önemli bir yer tutan NATO-AB ilişkilerini ele alıyor. Doç. Dr. Sinem Akgül Açıkmeşe ve Cihan Dizdaroğlu tarafından hazırlanan çalışma, Soğuk Savaş sonrasında evrilmeye başlayan NATO-AB ilişkilerindeki işbirliği fırsatlarının yanı sıra çatışma alanlarını da analiz ediyor. Çalışma, NATO-AB arasında kurumsal bir bağ tesis etmek amacıyla, uzun müzakereler sonrasında hayata geçirilen ve “Berlin-artı” düzenlemelerini de içeren belgelere rağmen, iki örgüt arasında hala etkin bir işbirliğinin kurulamamış olmasının temel nedenlerini araştırıyor. Ardından, başta AB üyesi olmayan NATO üyelerine uygulanan ayrımcılık olmak üzere, halen varlığını sürdüren kurumlararası ayrışma ve ikilik gibi sorunların NATO ile AB arasındaki ilişkileri nasıl etkilediğine bakıyor. Son olarak, iki örgüt arasındaki işbirliği çabaları ve müzakerelerin Türkiye’yi ve Türkiye’nin güvenlik politikalarını nasıl etkilediğini de ele alıyor.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

NATO'da 60 Yıl: Türkiye'nin Transatlantik Güvenliğe Katkıları - Serhat Güvenç

Güvenlik Çalışmaları Serisinin dokuzuncu kitabı, zaman zaman Türkiye içinde ve dışında tartışma konusu olan, Türkiye’nin 60 yılı aşan NATO üyeliği boyunca Transatlantik güvenliğe katkılarını ele almaktadır. Doç. Dr. Serhat Güvenç tarafından kaleme alınan çalışma, “katkı kavramını, NATO’nun zamana, mekana ve dolayısıyla bağlama göre değişen öncelikleri, stratejik konseptleri, tehdit algılamaları, üyelik komposizyonu, görev ve işlevleri ile coğrafi ilgi ve harekat alanları üzerinden tanımlayıp, ölçümleye çalışıyor.
Yayınlar & Anketler
2 dakikalık okuma

Türkiye'de Güvenlik: Algı, Politika, Yapı - Mustafa Aydın & Fulya Ereker

Güvenlik Çalışmaları Dizisinin sekizincin kitabı, Türkiye’de güvenlik anlayışının ve kavramsallaştırmasının gelişimi ile bu alandaki akademik çalışmaların durumu ve bürokratik yapının işleyişini ele alıyor. Prof. Dr. Mustafa Aydın ve Yrd. Doç. Dr. Fulya Ereker tarafından hazırlanan çalışmada yazarlar, Türkiye’nin güvenlik kültürünün tarihsel ve coğrafi temellerini irdeleyerek, Türkiye’de siyaset yapımının kendine has bir güvenlik kültürü tarafından şekillendirildiğini ifade etmektedirler. Osmanlı İmparatorluğu’nun reel politiğe dayalı diplomasisi, toprak kaybı ve parçalanma endişesi ile İmparatorluğun kontrol ettiği topraklarda oluşturduğu olumsuz algılamalar ve batılılaşma olgusu tarihsel etkenler olarak gündeme gelirken, coğrafi konumunun getirdiği kısıtlamalar, avantajlar ve uluslararası sistemin yapısına göre sürekli evrilen stratejik önemi ülkenin güvenlik kavramsallaştırması üzerinde özellikle etkili olmaktadır.
UİK Kongresi
2 dakikalık okuma

UİK 10. Yıl Kongresi

UİK tarafından 2005 yılından bu yana iki yılda bir düzenlenen Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi Kongresi’nin altıncısı, UİK’in kuruluşunun 10. yıldönümü çerçevesinde, “Türkiye’de Uluslararası İlişkilerin Dünü, Bugünü, Geleceği” ana temasıyla ve Yaşar Üniversitesi işbirliğiyle, 17-20 Nisan 2014 tarihlerinde Çeşme/İzmir’de gerçekleşti.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

Enerji Güvenliği: NATO'nun Yeni Tehdit Algısı - Mitat Çelikpala

Güvenlik Çalışmaları Dizisinin dördüncü kitabı, son yıllarda giderek daha fazla gündeme gelen enerji güvenliği konusunu, NATO ve Türkiye bağlantısıyla birlikte ele alıyor. Doç. Dr. Mitat Çelikpala tarafından hazırlanan çalışma, Sovyetler Birliği'nin çöküşünü takiben gelişen yeni jeostratejik ortamda, NATO'nun enerji güvenliği konusuu nasıl ve neden tehdit algılaması kapsamına aldığını ve konunun NATO içerisindeki gelişmini ortaya koyuyor.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

NATO Ortaklıkları ve Türkiye - Tarık Oğuzlu

Güvenlik Çalışmaları Serisinin Prof. Dr. Tarık Oğuzlu tarafından hazırlanan elinizdeki beşinci kitabı, NATO'nun Soğuk Savaş sonrası dönüşümü ve yakın çevresini dönüştürme çabasında öne çıkan ortaklık politikası ve işbirliği girişimlerini ele alıyor. Bu kapsamda NATO tarafından oluşturulan Barış İçin Ortaklık, Akdeniz Diyalogu ve İstanbul İşbirliği Girişimi, tarihsel gelişim süreçleri içerisinde analiz ediliyor.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

NATO-Türkiye İlişkileri: Türkiye Kamuoyu ve Elit Algıları - Özgehan Şenyuva & Çiğdem Üstün

Güvenlik Çalışmaları Dizisinin altıncı kitabı, tarihsel perspektiften Türkiye kamuoyunun NATO'ya bakışını ele alıyor. Yrd. Doç. Dr. Özgehan Şenyuva ve Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Üstün tarafından hazırlanan çalışmada yazarlar, 1950'lerden Soğuk Savaş'ın sona ermesine kadar Türkiye'de kamuoyunun NATO'ya bakışının ancak elitler, kanaat önderleri ve medya mensupları bağlamında ele alınabildiğini, 2000'li yıllarda ise ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilen kamuoyu araştırmaları ile Türkiye kamuoyunun anlamlı bir şekilde incelenebildiğini ileri sürüyorlar.
Güvenlik Akademisi
1 dakikalık okuma

Güvenlik Akademisi VIII

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK), 2008 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirdiği Güvenlik Akademisi serilerinin sekizincisini, 18-22 Aralık 2013’de The Green Park Kartepe Resorts & Spa’da gerçekeştirdi. T.C. Dışişleri Bakanlığı ve NATO Kamu Diplomasi Birimi destekleriyle gerçekleşen eğitim programına Türkiye’de güvenlik politikası yapımında etkili kurumların temsilcilerinin yanı sıra farklı üniversitelerden akademisyenler ve yüksek lisans- doktora düzeyinde öğrenciler katılmıştır.

Üçüncü Uluslararası Komşuluk Sempozyumu

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği'nin düzenleyici ortakları arasında yer aldığı "Uluslararası Komşuluk Sempozyumu" 25-30 Haziran 2013 tarihleri arasında Heybeliada’da gerçekleştirildi. Bu yılın teması, “Doğu Komşuları ve Güney Akdeniz – Güvenlik, Demokrasi ve İş Dünyası” oldu.

Black Sea Young Reformers toplantısı 27-30 Mayıs 2013’te İstanbul’da…

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği’nin yürütücüleri arasında bulunduğu Karadeniz Genç Reformcuları (Black Sea Young Reformers) projesinin 2013 yılı ilk toplantısı 27-30 Mayıs 2013 tarihleri arasında Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. “Ideas Without Borders: The Black Sea in Retrospect and Future Prospects” temasıyla düzenlenecek etkinliğe, 9 farklı Karadeniz ülkesinden 21 genç reformcu katılacak. Etkinlik boyunca düzenlenecek seminer ve çalıştaylar çerçevesinde, Karadeniz’de güvenlik, enerji ve demokratikleşme gibi konuların yanı sıra bölge ülkelerini ilgilen güncel meseleler ve müşterek çözüm stratejileri tartışılacak. Bursiyerler, programın ardından sunacakları proje taslaklarını bölgedeki ortakları ile uygulamaya başlayacaklar.

Uluslararası İlişkilerde Çatışmadan Güvenliğe kitabının lansmanı KHAS'ta yapıldı

Güvenlik kavramı kimi hallerde insanların korkusuzca yaşayabilmelerini içeren pozitif bir çağrışım, kimi zaman da otorite sahiplerinin güvenlik çağrısıyla olağanüstü önlemleri almayı meşrulaştırmaya çalıştığı halleri yansıtan negatif bir algıdır. Güvenlik kavramı ve Güvenlik Çalışmaları dünyada bu şekilde giderek gelişir ve olgunlaşırken, Türkiye’de akademik alanda uzun yıllar yeterince ilgi görmemiştir. “Güvenlik Çalışmaları” disiplini ise, bu bağlamda, devlet ötesinde bireyden uluslararası sisteme kadar farklı aktörlerin çok çeşitli sorunlarını içeren geniş bir gündem çerçevesinde tartışmalar yürüten ve kendine ait farklı metodolojileri bulunan “olgun” bir alana dönüşmeye başlamıştır.
UİK Kongresi
2 dakikalık okuma

UİK Kongresi - V | Kıbrıs

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından 2005 yılından bu yana iki yılda bir düzenlenen Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi Kongresi’nin beşincisi 19-22 Nisan 2013 tarihleri arasında KKTC’de Lefke Avrupa Üniversitesi’nin işbirliği ile gerçekleştirilecektir. Kongre’de bildiri sunmak isteyen öğretim elemanları ve doktora öğrencileri aşağıda belirtilen temalarda bildiri ve panel özetleri gönderebileceklerdir. Kongre tüm dinleyicilerin katılımına açıktır.
Yayınlar & Anketler
0 dakikalık okuma

Güvenlik Çalışmaları Serisi

Güvenlik Çalışmaları Serisi, Türkiye'nin NATO'ya girişinin 60. yılında, NATO'nun Soğuk Savaş sonrasındaki dönüşümünü, transatlantik ilişkilerin geldiği noktayı ve Türkiye'nin güvenlik konularına bakışı ile ittifak ilişkilerinin durumunu analiz etmek amacıyla kaleme alınan 10 adet kitapçıktan oluşmaktadır. NATO Kamu Diplomasi Birimi ve Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği destekleriyle hazırlanan seri İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

Türkiye'de Sivil-Asker İlişkilerinin Dönüşümü - Yaprak Gürsoy

Güvenlik Çalışmaları Serisi'nin üçüncü kitabı 1999'dan beri Türkiye'de sivil-asker ilişkilerinin dönüşümü ile bu konuda yapılan anayasal ve kurumsal değişiklikleri ele alıyor. Yrd. Doç. Dr. Yaprak Gürsoy tarafından hazırlanan çalışma, dönüşümün sadece yasal çerçevede yapılan reformlar sonucunda değil, aynı zamanda siyasi ve sivil elitler ile toplumun ve askeri kesimlerin davranışsal ve tutumsal değişimlerinin de sonucu olarak ortaya çıktığını ileri sürmektedir.
Yayınlar & Anketler
2 dakikalık okuma

Uluslararası İlişkilerde Çatışmadan Güvenliğe - Okumalar

Güvenlik çalışmaları alanında Türkçe’deki literatüre katkı yapmayı hedefleyen ve büyük kısmı daha önce Uluslararası İlişkiler dergisinin çeşitli sayılarında yayınlanmış çalışmaların yeniden derlenerek gözden geçirilmesiyle hazırlanan “Uluslararası İlişkilerde Çatışmadan Güvenliğe - Okumalar” başlıklı kitap İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından basıldı.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

Füze Tehdidi ve NATO Füze Kalkanı - Sıtkı Egeli

Güvenlik Çalışmaları Serisi'nin ikinci kitabı, son yıllarda sıklıkla gündeme gelen ve çok tartışılan NATO füze savunma kalkanı konusunu ele alıyor ve İttifak ile üyeleri açısından önemi ve Türkiye'ye etkilerini değerlendiriyor. Dr. Sıtkı Egeli tarafından kaleme alınan çalışma, projenin temelinde İran'ın nükleer silah edinme emelleri ile balistik füze envanterinden duyulan kaygıların yattığını vurguluyor.
Güvenlik Akademisi
1 dakikalık okuma

Ilgaz Güvenlik Akademisi VII

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK), 2008 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirdiği ve artık gelenekselleşen Güvenlik Akademisi serilerinin yedincisini, 19-23 Aralık 2012’de Ilgaz Mountain Resort Otel’de gerçekleştirmiştir. Türkiye'nin farklı üniversitelerinden ve resmi kurumlarından toplam 40 katılımcının yer aldığı akademide, güvenliğin farklı alanlarına ilişkin sunuşların yanı sıra "Beyaz Perdede Güvenlik" başlığı altında film gösterimine ve katılımcıların teoride öğrendikleri bilgileri pratikte kullanımını sağlamasına yardımcı olacak güvenlik simülasyonuna yer verilmiştir.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

NATO'nun Dönüşümü - Ali Karaosmanoğlu

Güvenlik Çalışmaları Serisi'nin bu ilk kitabı Soğuk Savaş'ın sona ermesinden beri NATO'nun geçirdiği değişimi ve kendisini değişen uluslararası sisteme nasıl uyarladığını ele alarak, bir anlamda serinin arka planını oluşturuyor.
Anatolia
1 dakikalık okuma

Anatolia: Türkiye-NATO İlişkilerinin 60 Yılı

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından Türkiye'nin NATO üyeliğinin 60. yılı münasebetiyle, Türkiye'de NATO'nun görünürlüğünü artırmak ve Türkiye'nin güvenlik sorunlarını masaya yatırmak amacıyla 2012 yılında "ANATOLIA: Six Decades of Turkey-NATO Relations" başlıklı bir proje düzenlenmiştir.

Bahçeşehir Üniversitesi Diplomat Okulu'ndan UİK üyelerine özel burs imkanı...

Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet Liderlik Okulu tarafından, 3 Kasım-8 Aralık 2012 tarihleri arasında dördüncüsü gerçekleştirilecek olan "Diplomat Okulu Sertifika Programı" kapsamında Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği üyelerine özel burs imkanı sağlanacak.
Anatolia
1 dakikalık okuma

Chicago Zirvesi Sonrası NATO Stratejileri ve Uluslararası Güvenlik

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından düzenlenen Anatolia konferans serisinin kapanış toplantısı 23 Temmuz 2012 tarihinde Antalya’da gerçekleştirildi. Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği, Kadir Has Üniversitesi, NATO Kamu Diplomasi Birimi ve Uluslararası Antalya Üniversitesi işbirliğinde “Chicago Zirvesi Sonrası NATO Stratejileri ve Uluslararası Güvenlik” temasıyla düzenlenen yuvarlak masa toplantısına akademisyen, medya ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan 45 kişi katıldı.

Karadeniz Bölgesinde Yeni Güvenlik Sorunları: İşbirliğine Yönelik Bir Gündem

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği'nin de ortakları arasında bulunduğu “Karadeniz Bölgesinde Yeni Güvenlik Sorunları: İşbirliğine Yönelik Bir Gündem” başlıklı uluslararası konferans 28-30 Mayıs 2012 tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Konferansın diğer ortakları arasında Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi (CIES), Partnership for Peace Consortium of Defense Academies and Security Studies Institutes - Regional Stability in the Greater Black Sea Area Working Group ve Harvard University Black Sea Security Program yer aldı.

UİK, “The Black Sea Young Reformers Fellowship” programının yeni ortakları arasında

Münih Üniversitesi Center for Applied Policy Research (C.A.P), Robert Bosch Stiftung ve Black Sea Trust of the German Marshall Fund of the United States ortaklığında 2010 yılından itibaren yürütülen Black Sea Young Reformers Fellowship (BSYRF) projesinin uluslararası ortakları arasına 2012 yılından itibaren Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği ve Kadir Has Üniversitesi de eklendi.
Anatolia
1 dakikalık okuma

Türkiye’nin 2023 Vizyonu ve Uluslararası İlişkiler

Anatolia konferans serisinin altıncı ayağı 22 Mayıs’ta Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleşti. “Türkiye’nin 2023 Vizyonu ve Uluslararası İlişkiler” temasıyla düzenlenen konferansın ortakları arasında NATO Kamu Diplomasi Birimi, Kadir Has Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi yer aldı.

Call for papers: ISA Annual Convention

As a cooperating institution, the International Relations Council of Turkey (IRCT - Uluslararasi Iliskiler Konseyi Dernegi) was allocated a panel by the Organizing Committee for the ISA (International Studies Association) Annual Convention in San Francisco, 3-6 April 2013.

21. Yüzyılda Avrasya Güvenliği ve NATO

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından düzenlenen Anatolia konferans serisinin beşinci ayağı 7 Mayıs’ta Sakarya Üniversitesi oldu “21. Yüzyılda Avrasya Güvenliği ve NATO” temasıyla düzenlenen konferansın ortakları arasında NATO Kamu Diplomasi Birimi, Kadir Has Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi yer aldı.
Anatolia
1 dakikalık okuma

Yeni Güvenlik Algısı ve Transatlantik İlişkilerin Orta Doğu Yansımaları

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından düzenlenen Anatolia konferans serisinin dördüncü ayağı,“Yeni Güvenlik Algısı ve Transatlantik İlişkilerin Orta Doğu Yansımaları” temasıyla 19 Nisan 2012′de Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Anılan konferansın ortakları arasında NATO Kamu Diplomasi Birimi, Kadir Has Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi yer aldı.
Anatolia
1 dakikalık okuma

Bölgesel Güvenlik Sorunları ve Türkiye’nin Güvenlik Politikaları

Uluslararası İlişkiler Konseyi (UİK) Derneği tarafından düzenlenen Anatolia konferans serisinin üçüncü ayağı,“Bölgesel Güvenlik Sorunları ve Türkiye’nin Güvenlik Politikaları”temasıyla 9 Mart 2012′de Karadeniz Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. UİK, Kadir Has Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi ortaklığında düzenlenen konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Anatolia
1 dakikalık okuma

NATO Üyeliğinin 60. Yılında Türkiye’nin Güvenlik Politikaları

Anatolia konferans serisinin ikincisi, “NATO Üyeliğinin 60. Yılında Türkiye’nin Güvenlik Politikaları”temasıyla, Adnan Menderes Üniversitesi işbirliği ve ev sahipliğinde 23 Şubat 2012′de gerçekleşti.

NATO-AB Bilgilendirme Toplantıları VI

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği’nin, NATO Kamu Diplomasisi Birimi işbirliğiyle her yıl düzenli olarak tekrarladığı NATO-AB Bilgilendirme Toplantılarının altıncısı, bu yıl 22 Kasım 2011’de Brüksel’de gerçekleşti.

"Yunanistan’daki Siyasi ve Ekonomik Krizi Anlamak" Toplantısı

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi, Bilgi Üniversitesi Türkiye Yunanistan Çalışmaları Birimi ve Uluslararası İlişkiler Konseyi işbirliğinde, 30 Kasım 2011 Çarşamba günü 14.00-16.00 saatleri arasında “Yunanistan’daki Siyasi ve Ekonomik Krizi Anlamak” konulu bir açık oturum düzenlenecektir.
Güvenlik Akademisi
1 dakikalık okuma

Ilgaz Güvenlik Akademisi VI

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK), 2008 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirdiği ve artık gelenekselleşen Güvenlik Akademisi serilerinin altıncısını, 21-25 Aralık 2011’de Ilgaz Mountain Resort Otel’de gerçekleştirdi. T.C. Dışişleri Bakanlığı, NATO Kamu Diplomasi Birimi, BP Türkiye ve TÜBİTAK’ın katkılarıyla düzenlenen eğitim programını tamamlayan 39 kişi sertifika almaya hak kazandı.

UİK, 13. Uluslararası Güvenlik Konferansı ortakları arasında yer aldı

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği, 14-15 Ekim 2011 tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi’nde yapılacak olan 13. Uluslararası Güvenlik Konferansı’nın ortakları arasında yer aldı. Arı Hareketi, Friedrich Naumann Vakfı, NATO Kamu Diplomasi Birimi, Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi işbirliğinde düzenlenen konferansın bu yılki teması “21 Yüzyılda Türkiye’nin Güvenliği: Yerleşik Yapılar, Yeni Fırsatlar ve Sorunlar” oldu.

Harvard Üniversitesi Karadeniz Güvenlik Programı 10. Bölgesel Çalıştayı için UİK işbirliği

2-6 Ekim 2011 tarihleri arasında Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenen Harvard Üniversitesi Karadeniz Güvenlik Programı’nın 10. Bölgesel Çalıştayı için işbirliği yapılan kuruluşlar arasında Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği de yer aldı. Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği, Harvard Üniversitesi Karadeniz Güvenlik Programı ve Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi (CIES) işbirliğinde düzenlenen çalıştay Carnegie Corporation of New York, Black Sea Trust for Regional Cooperation, German Marshall Fund of the United States gibi kurumların finansal desteği ile gerçekleştirildi. Karadeniz Bölgesi ve çevresindeki güvenlik tehditlerinin ana gündem maddesini oluşturduğu çalıştay bu yönüyle, Nisan 2011’de on birinci yılını dolduran Karadeniz Güvenlik Programı’nın devamı niteliğini taşımaktadır.

ISA-UİK İşbirliği

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK), 1959 yılında kurulan ve Uluslararası İlişkiler alanında en saygın topluluklardan birisi olan International Studies Association (ISA) tarafından işbirliği yapılan kuruluş olarak tanınmıştır. UİK, 30 ülkede yaklaşık 60 merkez ile işbirliği içinde bulunan ISA'nın Türkiye merkezli ilk ortak kuruluşudur. Konuyla ilgili bilgiye http://www.isanet.org/about-isa/cooperating-organizations.html adresinden ulaşabilirsiniz.

Uluslararası Komşuluk Sempozyumu

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası ve Avrupa Çalışmaları Merkezi (The Center for International and European Studies - CIES), Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği'nin de desteğiyle “Karadeniz Bölgesi Odağında Ortak Komşuluğu Anlamak” konulu Birinci Uluslararası Komşuluk Sepozyumu’nu 28 Haziran-3 Temmuz 2011 tarihleri arasında İstanbul Heybeliada’da gerçekleştirdi.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

Türkiye’de Uluslararası İlişkiler Akademisyenleri Araştırma, Eğitim ve Disiplin Değerlendirmeleri Anketi - 2009

Türkiye’de Uluslararası İlişkiler üzerine yapılan çalışmalarda karşılaşılan en önemli sorunlardan birisi genel olarak disiplinde çalışanlar ve ilgi alanlarıyla ilgili veri eksikliğidir. Bu konuda yapılan tartışmalara katkı sağlamak amacı ile Haziran-Temmuz 2009’da Türkiye’deki üniversitelerin Uluslararası İlişkiler bölümlerinde görevli öğretim elemanlarının uluslararası ilişkiler eğitimi, araştırma pratikleri ile küresel ve ulusal düzeyde disipline nasıl baktıklarını saptamak amacıyla bir anket yapıldı. Ankete katılanlara Uluslararası İlişkiler müfredatı ve derslerin içeriği, araştırmalarında odaklandıkları temel konular, bölgeler ve benimsedikleri teorik yaklaşımlar ile siyasi tutumları, eğitim ve araştırmalarında tercih ettikleri dil ve yayın biçimleri, akademik dergiler, üniversiteler ve siyasi süreçler ile akademi dışı entelektüel faaliyetlere katılımları gibi birçok konuya ilişkin 55 soru yöneltildi. Anketin ortaya koyduğu sonuçlara göre Türkiye’de Uluslararası İlişkiler çalışmaları dış politika ağırlıklı, Türkiye ile büyük güçlere odaklı ve gerçekçiliğin görece daha yaygın olduğu bir alandır.
UİK Kongresi
2 dakikalık okuma

UİK Kongresi - IV | Ilgaz

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği, Dördüncü Uluslararası İlişkiler Kongresi 19–22 Mayıs 2011 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Ilgaz Dağı ÖRSEM tesislerinde yapılacaktır. Kongre tüm dinleyicilerin katılımına açıktır. Kongre’de “Türkiye’de Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi” ve "Üniversite Dışından Uluslararası İlişkilere Bakmak" başlıklı iki genel oturumun yanı sıra paralel oturumlar halinde çalıştaylar düzenlenecektir. Ayrıntılı Kongre programıı aşağıda dikkatinize sunulmaktadır.
Güvenlik Akademisi
1 dakikalık okuma

Ilgaz Güvenlik Akademisi - V

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK), Güvenlik Akademisi’nin beşincisini “21. Yüzyılda Uluslararası Güvenlik” temasıyla, 16-20 Aralık 2010’da Ilgaz’da gerçekleştirecektir. T.C. Dışişleri Bakanlığı, NATO Kamu Diplomasi Birimi ve TÜBİTAK'ın katkılarıyla düzenlenecek eğitim programı, katılımcılarına Türkiye’de güvenlik politikası yapımında etkili aktörler ve konuyu akademik düzeyde araştıranlarla güvenlik kavramının anlamı ve 21. yüzyılda değişen çehresini kapsamlı bir şekilde tartışma imkânı sunmayı hedeflemektedir.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

Uluslararası İlişkiler Anketleri

Prof. Dr. Mustafa Aydın tarafından Nisan-Haziran 2007 ve Haziran-Temmuz 2009'da olmak üzere iki kez yapılan ve Türkiye'deki üniversitelerin Uluslararası İlişkiler bölümlerinde görevli öğretim üyeleri arasında dünyadaki değişimlerin disiplin üzerinde etkili olup olmadığı ve eğitime ne kadar yansıdığını sorgulayan anket çalışmalarıdır.
Yayınlar & Anketler
2 dakikalık okuma

Uluslararası İlişkiler Dergisi

Uluslararası İlişkiler Dergisi, Uluslararası İlişkiler Konseyi (UİK) Derneği'nin uluslararası ilişkiler, siyasi tarih, devletler hukuku, strateji ve diplomasi alanlarında hazırlayıp yayınladığı basılı bir akademik çalışmadır.
Güvenlik Akademisi
1 dakikalık okuma

Güvenlik Akademisi - IV

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK) Güvenlik Akademisi’nin dördüncüsünü “21. Yüzyılda Uluslararası Güvenlik” temasıyla, 18-21 Haziran 2010’da Işık Üniversitesi Şile Kampüsü’nde gerçekleştirdi. T.C. Dışişleri Bakanlığı ve Işık Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenen eğitim programında, daha önceki progrmalardan farklı olarak ilk kez katılımcıların aktif katılımıyla güvenlik temalı simulasyonlar düzenlenmiştir. Söz konusu programa Türkiye'nin farklı üniversitelerinden ve devlet kurumlarından 27 kişi katılarak sertifika almaya hak kazanmıştır. Programda, "Türkiye'de Güvenlik Kavramı'nın Algılanışı", "Medya ve Güvenlik", "T.C. Dışişleri Bakanlığı Gözüyle Türkiye'nin Güvenlik Sorunları", "Yeni Güvenlik Konuları" ve "Bölgesel Güvenlik Sorunları" üzerinde durulmuştur.

NATO-AB Bilgilendirme Toplantıları V

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği ve NATO Kamu Diplomasisi Türkiye Programı işbirliğiyle, her yıl düzenli olarak tekrarlanan NATO-AB Bilgilendirme Toplantılarının beşincisi 11-13 Mayıs 2010 tarihinde Brüksel'de gerçekleştirildi. Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 20 genç akademisyenin katılımıyla gerçekleşen programın ilk gününde, Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye-Avrupa Birliği İlişkilerinde Avrupa Parlamentosu'nun Rolü konulu bir panel düzenlendi.
Güvenlik Akademisi
1 dakikalık okuma

Güvenlik Akademisi - III

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK), Güvenlik Akademisi’nin üçüncüsünü “21. Yüzyılda Uluslararası Güvenlik” temasıyla, 18-22 Aralık 2009’da Ilgaz’da Mountain Resort Otel’de gerçekleştirdi. T.C. Dışişleri Bakanlığı, NATO Kamu Diplomasi Birimi ve TÜBİTAK'ın katkılarıyla düzenlenen programa, Türkiye'nin farklı üniversite ve devlet kurumlarından 25 kişi katılarak sertifika almaya hak kazanmıştır. Yirmi kişiden oluşan akademisyen kadrosunun yaptığı sunumlar çerçevesinde "Güvenlik Çalışmalarının Gelişimi", "Güvenlik Çalışmalarında Yaklaşımlar", "Uluslararası Güvenliğin Değişen Gündemi", "Terrörizm ve Güvenlik", "T.C. Dışişleri Bakanlığı Gözüyle Türkiye'nin Güvenlik Sorunları", "NATO ve Uluslararası Güvenlik" ve "Bölgesel Güvenlik Sorunları" vb. konuların ele alındığı programda film gösterimlerine de yer verilmiştir.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

Regional In/Security: Redefining Threats and Responses

This proceedings includes revised papers submitted to the international conference on “Regional In/security: Redefining Threats and Responses” organized by the International Relations Department of Ankara University, in cooperation with NATO Public Diplomacy Division and International Relations Council of Turkey.
Güvenlik Akademisi
1 dakikalık okuma

Güvenlik Akademisi - II

T.C. Dışişleri Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi’nin katkılarıyla Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK) tarafından düzenlenen Güvenlik Akademilerinin ikincisi, 12-15 Haziran 2009 tarihleri arasında Kapadokya’da gerçekleştirilmiştir. Akademi, güvenlik çalışmaları alanında uzman akademisyenler ile bürokratlar, sivil toplum ve medya temsilcileri, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini bir araya getirmiştir.
UİK Kongresi
1 dakikalık okuma

UİK Kongresi - III | Trabzon

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği, Üçüncü Uluslararası İlişkiler Kongresi 28–31 Mayıs 2009 tarihleri arasında Trabzon’da, Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirdi. Prof. Dr. Türkkaya Ataöv'ün ana konuşmacı olduğu “Uluslararası İlişkiler Disiplininin Kuruluşu ve Gelişimi" başlıklı genel oturumla başlayan Kongre'de eş zamanlı olarak "Türkiye'de Kuramsallaşma ve Kurumsallaşma", "Uluslararası İlişkiler Eğitimi" ve "Dünyada ve Türkiye'de Alt Disiplinlerde Tanım ve Sınır(sızlık)lar" başlıklı paneller düzenlenmiştir. Türkiye'nin farklı üniversitelerinden yaklaşık 120 akademisyenin bir araya geldiği Kongre, Prof. Dr. Mustafa Aydın'ın ana konuşmacı olduğu "Türkiye'de Uluslararası İlişkiler Disiplininin Gelişim Sorunları ve Çözüm Yolları" başlıklı genel oturumla son buldu.
Güvenlik Akademisi
1 dakikalık okuma

Güvenlik Akademisi - I

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK), 20-24 Aralık 2008’de T.C. Dışişleri Bakanlığı, NATO Kamu Diplomasi Birimi ve Ankara Üniversitesi’nin katkılarıyla “Güvenlik Akademisi: 21. Yüzyılda Güvenliği Anlamak” başlıklı bir Sertifika Programı düzenlemiştir. 40 kişilik katılımcı ve 15 kişilik bir eğitimci kadrosuyla A.Ü. Ilgaz Dağı ÖRSEM Tesislerinde gerçekleştirilen program, Türkiye’de güvenlik politikası yapım ve uygulamalarında rol alan aktörler ile konuyu akademik düzeyde çalışanlara güvenlik kavramının 21. yüzyılda değişen çehresini ve Türkiye’ye etkilerini kapsamlı bir şekilde tartışma imkânı sunmuştur.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

Uluslararası Dergi Tarama Listeleri

Uluslararası dergilerin son sayılarında çıkan makaleleri özetleriyle birlikte listeleyen bu çalışma, UİK Derneği desteğiyle Türkiye Ekonomi Politika Araştırmaları Merkezi'nde (TEPAV) staj yapmakta olan Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) öğrencileri tarafından Araştırmacı Cihan Dizdaroğlu denetiminde hazırlanmıştır.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

Medya Analizi: Türk Basınında Dış Politika

1 Nisan-30 Haziran 2006 tarihleri arasında Erdem Denk koordinatörlüğünde yürütülen Medya İzleme Grubu Projesi’nde elde edilen bulguların incelenip kitaplaştırılmasıyla ortaya çıkan bu eser on iki gazete raporu ve “İran Nükleer Krizi Özel Raporu”ndan oluşmaktadır. Türkiye’de günlük gazetelerin dış politika sayfalarının ciddi okuyucular tarafından nasıl algılandığını ve değerlendirildiğini değerlendirmeyi amaçlayan kitapta dış politikaya ayrılan sayfa ve haber adedi, haber kaynakları, konu dağılımı, olgusal hataların incelenmesi gibi yöntemlerden yararlanmaktadır. Her gazete raporunda inceleme sonucu elde edilen istatistiki bilgiler ve bir “genel değerlendirme” bölümü de bulunmaktadır.

NATO-AB Bilgilendirme Toplantıları III

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği NATO Kamu Diplomasisi Türkiye Programı ile işbirliği içerisinde 17-21 Nisan 2008 tarihleri arasında Brüksel'de, Türk akademisyenlere yönelik bilgilendirme toplantılarının üçüncüsünü başarıyla gerçekleştirmiştir. NATO Karargahında 19 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleşen toplantılarda öncelikle NATO Kamu Diplomasi Birimi Türkiye Programı Sorumlusu Yeter Yaman Naucodie tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından, Birimde NATO Ülkeleri Başkanı Antonella Cerasino tarafından “NATO Bucharest Summit Outcomes and the Way Forward” başlıklı bir sunuş yapılmıştır.

Caucasian Future 2008

CAUCASIAN FUTURE 2008 Transformation and Integration for Caucasian Stability and Development Views from the Region Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi (CEPS) ve Uluslararası İlişkiler Konseyi'nin birlikte düzenledikleri “Kafkasların Geleceği: İstikrar ve Kalkınma İçin Dönüşüm ve Bütünleşme” konferansı 21 Nisan 2008 tarihinde, Brüksel’de yapıldı. Gürcistan’ın Avrupa ile Bütünleşmeden Sorumlu Devlet Bakanı Giorgi Baramidze’nin katıldığı toplantının açılış konuşmalarını AB’nin Güney Kafkaslar Özel Temsilcisi Peter Semneby, TEPAV Direktörü Güven Sak ve CEPS adına Michael Emerson yaptı. Konferans’a Bölge ülkelerinden tanınmış akademisyenler ve saygın düşünce kuruluşu temsilcileri konuşmacı olarak katıldı. Tüm gün süren konferansa Brüksel’den AB bürokratları, sivil toplum kuruşlarından temsilciler, bölge ülkelerinin daimi temsilcilerinden diplomatlar, medya mensupları ve çok sayıda akademisyen ilgi gösterdi.

Trans-European Security Challenges

Trans-European Security Challenges (Trans-Avrupa Güvenlik Sorunları ) Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği ile Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) tarafından, NATO Kamu Diplomasisi Birimi işbirliğiyle, 30 Kasım -1 Aralık 2007 tarihleri arasında “Trans-Avrupa Güvenlik Sorunları” başlıklı uluslararası bir konferans düzenlenmiştir. Konferansın açılışında ATAUM Müdürü Doç. Dr. Çağrı Erhan, AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Diego Mellado, NATO Kamu Diplomasisi Birimi NATO Ülkeleri Bölüm Başkanı Antonella Cerasino, T.C. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Selim Kuneralp ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sayın Selahattin Çimen birer konuşma yapmışlardır. İki gün süren konferansa kamu kurumları, üniversite ve medya temsilcileri ile öğrenciler yoğun ilgi göstermişlerdir. Konferans programı için tıklayınız.
Yayınlar & Anketler
1 dakikalık okuma

Türkiye’de Uluslararası İlişkiler Akademisyenlerinin Bilimsel Araştırma ve Eğitim Uygulamaları ile Disipline Bakış Açıları ve Siyasi Tutumları Anketi - 2007

Nisan-Haziran 2007'de Türkiye’deki üniversitelerin Uluslararası İlişkiler (UAİ) bölümlerinde görevli öğretim üyeleri arasında dünyadaki değişimlerin disiplin üzerinde etkili olup olmadığı ve eğitime ne kadar yansıdığını sorgulayan bir anket çalışması yapılmıştır. Katılımcıların kişisel deneyimlerinden akademik tercihlerine, siyasi yönelimlerinden eğitim modellerine, disiplinin gelişimiyle ilgili öngörülerinden alanın önde gelen akademisyen ve dergilerine kadar 87 soruya cevap arayan anketin, temel amacı Türkiye’de uluslararası ilişkiler alanında çalışan akademisyenlerin küresel, bölgesel ve ulusal gündemdeki temel meselelere ilişkin tutumları, siyasi süreçlere katılımları ve disiplinin Türkiye’deki geleceğini değerlendirmekti. Ayrıca, UAİ disiplininin Türkiye’de geldiği nokta ve gelişim yönü, alanın çalışanlarınca görüldüğü şekliyle, ortaya çıkartılmaya çalışıldı.

Post-Soviet Transition in the Southern Caucasus

Post-Soviet Transition in the Southern Caucasus: Security, Democracy, Market Economy and International Politics (Güney Kafkasya'da Sovyet Sonrası Dönemde Dönüşüm: Güvenlik, Demokrasi, Piyasa Ekonomisi ve Uluslararası Politika) Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Karadeniz ve Orta Asya Ülkeleri Araştırma Merkezi (KORA) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği desteğiyle 18- 19 Mayıs 2007 tarihlerinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde “Güney Kafkasya'da Sovyet Sonrası Dönemde Dönüşüm: Güvenlik, Demokrasi, Piyasa Ekonomisi ve Uluslararası Politika (Post-Soviet Transition in the Southern Caucasus: Security, Democracy, Market Economy and International Politics)” başlıklı bir uluslararası konferans düzenlenmiştir.
UİK Kongresi
3 dakikalık okuma

UİK Kongresi - II | Kıbrıs

19-22 Nisan 2007 tarihlerinde Lefkoşa'da Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen II. Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi başlıklı Kongre büyük bir başarı ile sonuçlanmıştır. Uluslararası İlişkiler alanındaki güncel sorunların ve Türkiye'nin bu sorunlar karşısındaki tutumunun konuyla ilgili akademisyen ve uzmanlar tarafından samimi bir platformda tartışılması amacıyla iki yılda bir düzenlenmekte olan toplantıların ikincisi niteliğindeki Kongre TÜBİTAK, TİKA, TC Dışişleri Bakanlığı, KKTC Dışişleri Bakanlığı, TOBB-ETÜ, TEPAV ve ODTÜ Avrupa Çalışmaları Merkezi tarafından desteklenmiştir. Kongreye Türkiye'de ve KKTC'de Uluslararası İlişkiler eğitimi veren üniversitelerden 100'ün üzerinde akademisyen ile çeşitli düşünce kuruluşlarından dış politika uzmanları katılmıştır.

NATO-AB Bilgilendirme Toplantıları II

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği NATO Kamu Diplomasisi Türkiye Programı ile işbirliği içerisinde 11-15 Nisan 2007 tarihleri arasında Brüksel'de, Türk akademisyenlere yönelik bilgilendirme toplantılarının ikincisini başarıyla gerçekleştirmiştir.

Mülkiye Diplomasi Forumu Toplantıları

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği Siyasal Bilgiler Fakültesi işbirliği ile gerçekleştirilen Mülkiye Diplomasi Forumu toplantıları, Uluslararası İlişkilerin farklı alanlarında çalışan kişi ve kurumlar arasında görüş alışverişi ve temas imkanı oluşturmayı hedeflemiştir. Bu çerçevede, basına kapalı ve gayri resmi düzeyde yürütülen toplantılara akademisyenler, devlet adamları, dış politika oluşturma sürecine katkı sağlayan bürokrat ve uzmanlar ile yabancı ülkeler ve uluslararası kuruluşların temsilcileri katılmışlardır.

NATO-AB Bilgilendirme Toplantıları I

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği ile NATO Kamu Diplomasisi Türkiye Programı ile işbirliği içeriside 29 Mart-2 Nisan 2006 tarihleri arasında Brüksel'de, Türk akademisyenlere yönelik NATO/AB bilgilendirme toplantılarının ilkini başarıyla gerçekleştirmiştir.

Regional Insecurity: Redefining Threats and Responses

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ortaklığında, NATO Public Diplomacy Division , TÜBİTAK, Türkiye Bilimler Akademisi ve Uluslararası İlişkiler Dergisi'nin katkılarıyla 21-22 Ekim 2005 tarihlerinde gerçekleştirilen “Regional In/Security: Redefining Threats and Responses” (Bölgesel Güvenlik / Güvensizlik: Tehditler ve Mücadele Yöntemlerinin Yeniden Tanımlanması) başlıklı uluslararası konferansta Soğuk Savaş sonrasında güvenliğin değişen anlamına bağlı olarak uluslararası sistemin yapısında meydana gelen değişimler ele alınarak, uluslararası güvenliği tehdit eden sorunlar ve bunlarla başa çıkma yolları tartışılmıştır.

4. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Kongresi - UİK Yuvarlak Masa Toplantısı

4. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Kongresi - UİK Yuvarlak Masa Toplantısı, 30 Haziran - 02 Temmuz 2005 tarihlerinde ODTÜ Ankara'da gerçekleştirilmiştir.

8. Toplantı – 05 Mayıs 2005 ( Beş Deniz Havzasında Türkiye toplantıları )

8. TOPLANTI PROGRAMI: İç Etkenler Açısından Türk Dış Politikası: Ekonomi Tarih: 05 Mayıs 2005 - Perşembe Saat: 14:00-17:00 Yer: A.Ü. SBF - Aziz Köklü Salonu / Ankara
UİK Kongresi
3 dakikalık okuma

UİK Kongresi - I | Ilgaz

TÜRKİYE'DE ULUSLARARASI İLİŞKİLER ÇALIŞMALARI VE EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI - I Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Uluslararası İlişkiler Dergisinin destekleriyle 15-17 Nisan 2005 tarihlerinde, Ankara Üniversitesi Ilgaz Dağı Tesisleri'nde Türkiye'de Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi başlıklı bir Çalıştay düzenlenmiştir. Uluslararası İlişkiler alanındaki güncel sorunların ve Türkiye'nin bu sorunlar karşısındaki tutumunun konuyla ilgili akademisyen ve uzmanlar tarafından samimi bir platformda tartışılması amacıyla iki yılda bir düzenlenmesi planlanan ilk Çalıştaya Türkiye'de Uluslararası İlişkiler eğitimi veren üniversitelerden yaklaşık 50 akademisyen katılmıştır.

7. Toplantı – 23 Şubat 2005 ( Beş Deniz Havzasında Türkiye toplantıları )

7. TOPLANTI PROGRAMI: İç Etkenler Açısından Türk Dış Politikası: Karar Oluşturucular Tarih: 23 Şubat 2005 - Çarşamba Saat: 14:00-17:00 Yer: A.Ü. SBF - Aziz Köklü Salonu / Ankara

6. Toplantı – 21 Ekim 2004 ( Beş Deniz Havzasında Türkiye toplantıları )

6. TOPLANTI PROGRAMI: İç Etkenler Açısından Türk Dış Politikası: İdeoloji Tarih: 24 Kasım 2004 - Perşembe Saat: 14:00-17:00 Yer: A.Ü. SBF - ATAUM Konferans Salonu / Ankara

5. Toplantı – 21 Ekim 2004 ( Beş Deniz Havzasında Türkiye toplantıları )

5. TOPLANTI PROGRAMI: İç Etkenler Açısından Türk Dış Politikası: Kimlik Tarih: 21 Ekim 2004 - Perşembe Saat: 14:00-17:00 Yer: A.Ü. SBF - ATAUM Konferans Salonu

Change and Adaptation: Contemporary Security Challenges and NATO

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından 14-15 Mayıs 2004 tarihlerinde “Change and Adaptation: Contemporary Security Challenges and NATO” (Değişim ve Uyum: Günümüzde Güvenlik Tehditleri ve NATO) başlıklı uluslararası bir konferans gerçekleştirilmiştir.

4. Toplantı – 5 Mayıs 2004 (Beş Deniz Havzasında Türkiye toplantıları )

4. TOPLANTI PROGRAMI: TÜRKİYE VE BATISI Tarih: 5 Mayıs 2004 - Çarşamba Saat: 14:00-17:00 Yer: Aziz Köklü Salonu, A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi

3. Toplantı – 7 Nisan 2004 ( Beş Deniz Havzasında Türkiye toplantıları )

3. TOPLANTI PROGRAMI: AVRASYA'DA TÜRKİYE Tarih: 7 Nisan 2004 - Çarşamba Saat: 14:00-17:00 Yer: Aziz Köklü Salonu, A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi

2. Toplantı - 17 Mart 2004 ( Beş Deniz Havzasında Türkiye toplantıları )

2. TOPLANTI PROGRAMI: TÜRKİYE' NİN KAFKASLAR POLİTİKASI Tarih: 17 Mart 2004 - Çarşamba Saat: 14:00-17:00 Yer: Aziz Köklü Salonu, A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Başkan : Yrd. Doç. Dr. Erel TELLAL (Ankara Ünv. SBF) Katılımcılar ve Konular : "Türkiye'nin Kafkaslar Politikası" Doç. Dr. Mustafa AYDIN (Ankara Üniversitesi) "Ermenistan'la İlişkileri" Prof. Dr. Baskın ORAN (Ankara Üniversitesi) "Gürcistan'la İlişkiler" Yrd. Doç. Dr. Ali Faik DEMİR (Galatasaray Üniversitesi) "Azerbaycan'la İlişkiler" Dr. Ayça ERGUN (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) Genel Değerlendirme Elçi Ertan TEZGÖR (Dışişleri Bakanlığı, Orta Asya ve Kafkasya Dairesi Gen. Md. Yrd.) Genel Tartışma (Soru-Cevap)

1. Toplantı - 18 Şubat 2004 ( Beş Deniz Havzasında Türkiye toplantıları )

1. TOPLANTI PROGRAMI: TÜRKİYE - ORTADOĞU İLİŞKİLERİ Tarih: 18 Şubat 2004 - Çarşamba Saat: 14:00-17:00 Yer: Aziz Köklü Salonu, A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi

Beş Deniz Havzasında Türkiye Toplantıları Hakkında

Beş Deniz Havzasında Türkiye toplantıları Uluslararası İlişkiler Dergisi ve Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi arasında kurulan işbirliğinin ürünüdür. Türkiye'nin jeopolitik ve jeostratejik konumu tanımlanırken her zaman gönderme yapılan Türkiye'nin yakın ve orta mesafeli coğrafyasını çevreleyen beş deniz bu toplantıların başlığına esin kaynağı olmuştur. Bu çerçevede "Beş Deniz Havzasında Türkiye" toplantıları kapsamında Ege Denizi, Akdeniz, Basra Körfezi, Hazar Denizi ve Karadeniz'le özdeşleşen beş önemli bölgeye (Ortadoğu, Kafkasya, Avrasya, Balkanlar ve Doğu Akdeniz) ilişkin Türkiye'nin mevcut ve muhtemel dış politika öncelikleri, hedefleri ve açılımları konularında 2004-2005 yıllarında bir dizi konferans düzenlenmiştir. Beş Deniz Havzasında Türkiye toplantıları kapsamında ayrıca “İç Etkenler Açısından Türk Dış Politikası” alt başlığıyla dış politikayı belirleyen farklı iç etkenlerin ele alındığı dört adet toplantı yapılmıştır.